Praktische info

Geld en valuta in België

## Geld en valuta in België

Ben je van plan om naar België te reizen of er te gaan wonen? Dan is het handig om meer te weten over geld en valuta in dit land. Als Belgisch inwoner, kan ik je hierover van alles vertellen. Van de euro als officiële munteenheid tot de verschillende betaalmethoden die hier gebruikt worden.

### De euro als officiële munteenheid

In België wordt er betaald met de euro (€), net zoals in de meeste andere landen van de Europese Unie. De euro is onderverdeeld in 100 centen, die in België ook wel ‘centiemen’ genoemd worden. De munten zijn beschikbaar in 1, 2, 5, 10, 20 en 50 centen, en 1 en 2 euro. De biljetten komen voor in de waardes van 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro.

### Geld wisselen en pinnen

Het is handig om wat contant geld bij je te hebben bij een bezoek aan België, maar het is ook heel makkelijk om te pinnen. **Belangrijk om te weten is dat er vaak extra kosten in rekening worden gebracht voor het pinnen met een buitenlandse bankpas**. Als je geld wilt wisselen, kun je dit doen bij banken, wisselkantoren, of sommige hotels. Het is handig om te controleren wat de wisselkoers is voordat je geld wisselt.

### Betaalmethoden

In België kun je op verschillende manieren betalen. De meest gangbare manier is contant betalen, maar ook elektronische betalingen zijn heel normaal. In bijna alle winkels en restaurants kun je betalen met zowel pinpas als creditcard. Ook contactloos betalen wordt steeds populairder in België, dus het is handig om te controleren of jouw betaalpas hiervoor geschikt is.

### Vreemde valuta in België

Wanneer je in België vreemde valuta wilt wisselen, kun je terecht bij wisselkantoren of banken. Let wel op dat de wisselkoersen en eventuele commissies kunnen variëren per locatie. Het kan handig zijn om wat vreemde valuta mee te hebben, bijvoorbeeld voor als je gaat winkelen in een winkel die geen euro’s accepteert.

### Conclusie

Geld en valuta in België zijn niet heel anders dan in andere Europese landen. Het is handig om contant geld bij je te hebben, maar ook pinnen en elektronisch betalen zijn heel gebruikelijk. Zorg er wel voor dat je op de hoogte bent van de eventuele kosten die in rekening gebracht kunnen worden voor het gebruik van buitenlandse betaalpassen. Met deze informatie ben je goed voorbereid om zorgeloos te genieten van al het moois dat België te bieden heeft!

België